Miért WordPress-szel szoktam dolgozni?

Sokan azt az elvet vallják (amivel részben én is egyet tudok érteni), hogy az ügyfelet tökre nem érdekli, hogy milyen eszközzel dolgozol, hogyha elégedett a munkáddal. Tegyük fel grafikus vagy és logókat tervezel, a megrendelőt fogja érdekelni, hogy te Paint-ben, vagy Adobe Illustrator-ban tervezed a logóját? Nem valószínű.

Én azonban mégis ki szoktam térni rá, ha ügyfelekkel beszélek, hogy milyen eszközöket használok, mert közel sem mindegy, hogy milyen könnyen talál hozzá support-ot, ha úgy döntene, hogy nem velem folytatja a munkát (ez mondjuk nyilván elképzelhetetlen:D). Gyakori kérdés szokott még lenni, hogy ők fogják-e tudni kezelni az oldalt, vagy a legapróbb módosítás esetén is segítségre van szükségük?

Mi is a WordPress tulajdonképpen?

Kezdjük teljesen az elejéről. Egy honlap, voltaképpen pár fájl egy számítógépen (szerveren), amik 0-24 elérhetőek az interneten. Amikor valaki meglátogatja a weboldalad, ezek a fájlok betöltődnek és megjelenik a weboldalad. Ha módosítani akarod a weboldalad, akkor módosítani kell ezeket a fájlokat, de ehhez értened kell a programozáshoz. Itt jönnek képbe a tartalomkezelő rendszerek, amik lehetővé teszik, hogy ne mindig a kódban kelljen turkálnunk, hanem egyszerűbb módon tudjuk módosítani a weboldalainkat.

A WordPress tulajdonképpen egy ilyen nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS – Content Management System), olyan jellemzőkkel, mint a sablonok, amelyek a weboldalad megjelenítéséért felelősek, vagy a bővítmények (plugin-ok), amelyek a plusz funkciókat biztosítják a weboldalad számára (mondjuk egy időpont foglalás).

Egy autós példával élve a WordPress az autó motorja, a sablon maga a karosszéria, a bővítmény pedig mondjuk egy utánfutó, amely plusz „funkciót” ad a kocsidnak.

Nézzük akkor, hogy miért is ezt a platformot használom

Egyszerű használat

Nem bonyolult a felülete, ami nyilván nekem is könnyebbség, de főleg az ügyfél számára előnyös, hogy egy rövid oktatás után ő is eligazodik a felületen és kisebb módosításokat ő is el tud végezni.

Rugalmas

A WordPress alapvetően blogolásra van kialakítva, de nagyon rugalmas az egész rendszer, így könnyedén kialakíthatsz rajta webshopot, oktatói felületet, híroldalt, stb. Szinte bármi megoldható a felületen.

  • A kinézetre vonatkozóan csak a Themeforest weboldalán, több mint 11.000 téma áll a rendelkezésedre (ingyenesek és fizetősek is), hogy változtass a weboldalad megjelenésén.
  • A funkciókat tekintve több, mint 50.000 plugin közül válogathatsz, hogy bővítsd a weboldalad. Ezekkel azért érdemes csínyján bánni, emlékezz csak az autós példára. Az utánfutó plusz funkciót ad a kocsinak, de le is lassítja. A weblapod is le fog lassulni, ha túl sok felesleges bővítményt használsz (persze 1-2 utánfutót tele pakolhatsz nitróval, hogy gyorsítson a járgányon?)

Nagyon elterjedt a használata

Ez egyrészt azért fontos, mert biztosítja, hogy legyen hozzá folyamatos támogatás, másrészt az ügyfél is könnyen talál másik kivitelezőt, ha úgy dönt, hogy nem velem folytatja az online karrierjét.

Ingyenes

A végére hagytam a nagyágyút? A WordPress teljesen ingyenes, nyílt forráskódú szoftver, csak egy domain-re és egy tárhelyre van szükséged hozzá.

  • Fontos megemlíteni, hogy a wordpress.org és a wordpress.com két külön felület
    • WordPress.org – ez az „igazi” WordPress. Teljes kontrollod van az oldalad felett, úgy alakítod, ahogy csak szeretnéd. Amiről eddig a cikkben olvastál, erről van itt szó, illetve, ha valaki a WordPress-ről beszél, 99,9% az esély rá, hogy erre gondol.
    • WordPress.com – ez tulajdonképpen egy tárhely-szolgáltatás (ehhez kapsz domain nevet is), ahol eltérő csomagok állnak a rendelkezésedre, ingyenestől fizetősig. Itt nem használhatsz plugin-okat, sem témákat, webshopot sem tudsz építeni, a haladóbb megoldásokért pedig igen borsos havi díjat kérnek.

Ti is WordPress-t használtok? Esetleg egy másik megoldásban gondolkodtok? Beszéljük meg az ingyenes, zárt csoportban (link a csatlakozáshoz lent?)

Ha tetszett a cikk, vagy gondolatokat ébresztett benned, gyere, lépj be és beszélgessünk a témáról a Facebook csoportomban.
Facebook csoport